Analitiki OECD: 2. tir ni ekonomsko smiseln; Jože P. Damijan: A so resni?

23. Jul 2015 08:08

zeleznica_drugi_tirNisem še imel privilegija videti študije glede ekonomske (ne)upravičenosti 2. tira, ki naj bi jo za ministrstvo za infrastrukturo (MzI) pripravili “analitiki Mednarodnega prometnega foruma pri OECD“, toda glede na dva “argumenta” teh strokovnjakov, kot so jih objavili naši mediji, sem precej podvomil v kvaliteto te študije. In sicer: Luka Koper naj ne bi bila sposobna zapolniti zmogljivosti, ki jih bo ponudil drugi tir, in kot nadomestno rešitev naj bi Luka Koper izgradila nov zaledni terminal v Divači, začenja dr. Jože P. Damijan.

Prvi “argument” je v nasprotju z dejanskimi podatki, saj je Damijan že pred leti naredil študijo, katere optimistični rezultati so bili v preteklih letih celo preseženi. Tako bo ob nadaljevanju sedanje dinamike LK že leta 2018 ali 2019 povsem zapolnila povečano kapaciteto 1. tira.

Drugi “argument” pa je vesoljna neumnost, nevredna papirja, na katerem je objavljena. Transportno vrača Slovenijo pol stoletja nazaj, je poslovno škodljiva za Luko Koper in ekološko škodljiva za državo. Torej, ko bi bile transportne kapacitete na 1. tiru že popolnoma zasedene, naj bi blago iz dodatnega pretovora v LK natovarjali na kamione in to blago po cesti vozili v Divačo, kjer bi ga naložili na železniške vagone na progi Sežana – Ljubljana. Genialno, mar ne? Le zakaj se tega ni nihče že do sedaj spomnil?! Tja, natanko ta poslovni model so v LK opustili sredi 1960. let. Ker se dramatično ni splačal.

Ostale podrobnosti v nadaljevanju zapisa.

 

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]