Arbitražni sporazum: “od EU ni pričakovati resnih pritiskov na Hrvaško”

25. Jan 2017 13:23

Leto 2017 bo očitno še posebej pestro glede odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Začelo se je s sporom okrog Terana, ko je Bruselj, kljub protestom Slovenije sprožil postopek za dodelitev izjeme Hrvaški glede Terana. Vrhunec pa bodo odnosi verjetno dosegli ob predvideni letošnji odločitvi arbitražnega sodišča glede slovensko hrvaške meje.

Mnogi ob vsem dogajanju okrog arbitraže niso najbolj optimistični glede razpleta in rešitve tega spora. Na blogu Prebliski uvodoma zapišejo:

Prosto po zunanjem ministru Karlu Erjavcu pričakujemo nekje v zgodnjem poletnem času sodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Hrvati so izkoristili našo nerodnost in odstopili od arbitraže. Torej sodbe arbitražnega sodišča ne bodo priznali.

Slovenija bo razsodbo arbitražnega sodišča spoštovala, vendar kako? Na načelni ravni ali jo bo tudi uresničevala?

Pri izročanju v hrvaške roke tistega dela ozemlja, ki je bil predmet arbitraže in bo po razsodbi pripadal Hrvaški, ne bo težav. Problem pa bo nastal, ko naši ne bodo mogli uveljaviti nadzor nad tistem delu ozemlja ali morja, ki bo pripadal Sloveniji. Preveč je vloženih emocij in političnega kapitala, da bi Hrvaška lahko stala križem rok pri obrambi »njihovega dela Ljepe naše«.

Od EU ni pričakovati resnih pritiskov na Hrvaško, da ta uresniči razsodbo arbitra… nadaljevanje na blogu.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]