Aylan Kurdi – “Lahko bi bil moj ali vaš otrok…”

4. Sep 2015 14:52

aylan_kurdi“Slika utopljenega 3-letnega sirskega dečka Aylana Kurdija, ki ga je naplavilo na obalo Turčije, je – upam – do kosti pretresla tudi najbolj trdokože prebivalce zahodne civilizacije. Lahko bi bil moj ali vaš otrok … če bi se usoda poigrala z geografijo našega rojstva. Toda glede na debate, ki smo jih imeli zadnje tedne s kolegi in prijatelji, nisem prepričan v uvodni stavek.

Kajti večina kolegov je do begunskega vprašanja ne samo imuna, pač pa celo ognjevito prepričana, da gre za problem beguncev, ki zaradi razvojne neuspešnosti “njihove civilizacije” sedaj invadirajo “našo”, superiorno civilizacijo…”

Tako uvodoma zapiše dr. Jože P. Damijan, ki med drugim meni, da bi nekateri sicer begunski problem radi speljali v semantično diskusijo o tem ali gre za politične begunce ali ekonomske migrante.

Toda ta diskusija je v osnovi zgrešena in namerno manipulativna – ne glede na vrsto migrantov, političnih ali ekonomskih, so vzroki za pojav tega vala migracij zelo podobni. In tesno so povezani s preteklimi aktivnostmi Zahoda.

Več o begunski krizi v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]