Back to the USSR

1. Jun 2014 09:13

foto44Potem ko je Putin svoje vojake končno umaknil z ukrajinskih meja, za dimno zaveso v Donbasu ruski predsednik obuja stare čase. S priključitvijo Krima ni zgolj destabiliziral ubežnico iz njegovega objema in prevzel mornariških oporišč, pač pa se je dokopal tudi do bogatih priobalnih nahajališč nafte, ki jih skriva Črno morje.

Naslednjo potezo je Putin prejšnji teden odigral v Pekingu, kjer je podpisal 400 milijard dolarjev težko pogodbo za dobavo sibirskega plina Kitajski. A naj si Moskva še tako prizadeva podpis sporazuma z vzhodno sosedo prikazati kot veliki met, se za previdnim diplomatskim jezikom Pekinga skriva precejšnje nezaupanje, ki ga Kitajci gojijo do Moskve.

Cena, tako obe strani, je bila dogovorjena, ne pa tudi, kdo bo pokril milijardne stroške plinovoda, ki naj bi Gazpromu odprl pot na kitajski trg. Malenkost, ki lahko Rusom še leta dela sive lase in jih prikrajša za prepotrebne zelence. Cena Putinove avanture se že šteje v milijardah, rusko gospodarstvo, ki si po krizi še ni opomoglo, pa se utaplja v rdečih številkah …več (piše Lorax)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]