Bele čelade kot sodobni »kavboji«

8. Avg 2018 05:58

Nekaj tednov nazaj so se ZDA, Izrael in nekatere evropske države odločile za evakuacijo belih čelad. Kot so ob tem dogodku pisali največji mediji so evakuirali člane sirske prostovoljske organizacije Bele čelade, ki pomaga pri reševanju v vojni ogroženih civilistov.

Bele čelade so vseskozi označevali za neke vrste humanitarno organizacijo, a poročila iz Sirije so govorila o tem, da so bile vse prej kot to.

Stoletje je Hollywood ustvarjal svojo verzijo ameriške zgodovine: pogumni kavboji streljajo primitivne Indijance. Resnica ne bi mogla biti bolj drugačna. Umazani, zapiti in brutalni priseljenci so za prgišče dolarjev streljali na domačine. Hollywoodske metode ameriška politika uporabljajo tudi danes. Le, da so tokrat domnevno dobri kavboji Bele čelade, Indijanci pa sirska vojska. Scenarij je isti.

Vanessa Beeley and Whitney Webb sta za Mint Press napisali poglobljeno analizo medijske kampanje po umoru britanske parlamentarke Jo Cox. Kako je to povezano z Belimi čeladami, terorizmom in menjavo režima v Siriji? Po umoru Jo Cox so njej v spomin zbrali 1, 97 milijona dolarjev. Vsota je bila razdeljena med humanitarne organizacije, med drugim tudi Bele čelade. Na spletu mrgoli dokazov, fotografij in pričevanj, da so domnevni humanitarci v tesni povezavi s teroristi v Siriji. Kljub temu jim zahodni večinski mediji pišejo slavospeve. Seveda, saj v Bele čelade zahodne vlade vlagajo denar. Naložba v nafto in geostrateške vire se jim je do zdaj vedno finančno obrestovala …več na blogu Zdravo Slovenija

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]