Bine Kordež: 1 + 1 = 3, če tako napišejo na Ministrstvu za finance

28. Dec 2014 16:38

enainenajetriPred dnevi je vlada sprejela izhodišča za spremembe proračuna (rebalans) za leto 2015 in v vseh medijih smo lahko prebrali naslednjo navedbo: »Višino primanjkljaja je vlada določila pri 1,35 milijarde evrov … s tem naj bi javnofinančni primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda, je po seji vlade povedal finančni minister Dušan Mramor«. Cilje smo si postavili in lahko gremo v miru praznovat. Pa vas pri zgornji navedbi kaj moti? Da na primer 2,8 % BDP znaša 1,06 milijarde evrov ali da 1,35 milijarde evrov pomeni 3,6 % BDP (!). Gre za razliko 300 milijonov evrov ali 0,8 % BDP, ki je nihče ne opazi, še manj pojasni.

Mogoče se razlika skriva v definicijah primanjkljaja, saj vladni dokument govori o primanjkljaju sektorja država (2,8 % BDP) ter primanjkljaju proračuna države (1,35 mrd evrov), a te razlike v definiciji primanjkljaja razumljivo nihče ne opazi. In tako dobimo informacijo, da bo primanjkljaj naslednje leto sicer za 150 milijonov večji od letošnjega, vendar pa bomo kljub temu povečanju vseeno izpolnili fiskalne zaveze do Evropske Unije in primanjkljaj znižali (?) na 2,8 % (v primerjavi z letošnjimi 3,4 % brez enkratnih izdatkov). Najbrž ste ob teh številkah nekoliko zmedeni, a v obširni (86 strani dolgi) obrazložitvi Ministrstva za finance za novinarje so dejansko takšne številke in vsi mediji so jih verno povzeli.

Iz teh navedb bi sicer lahko zaključili, da ima Ministrstvo nekje »skritih« 300 milijonov evrov prihodkov s katerimi bo na koncu izboljšalo javne finance in spravilo primanjkljaj po metodologiji Evropske Unije pod 3 odstotke. Vseeno pa je precej neobičajno, da teh razlike ne pojasni saj so ključne za javnofinančni položaj Slovenije v naslednjem letu. Izgleda da se zanaša na dejstvo, da njihovih številk nihče ne preverja ali preračunava in zato lahko nastopa s tako nelogičnimi informacijami. …več (piše Bine Kordež)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]