Bine Kordež: Kako bomo uresničevali fiskalno pravilo

27. Maj 2013 08:02

Kakršnekoli ideje o izravnanem proračunu v letu 2015 so bolj znanstvena fantastika kot realnost, tako o uresničevanju fiskalnega pravila piše Bine Kordež. A papir seveda prenese vse. Meni, da smo z zapisom zlatega fiskalnega pravila v ustavo verjetno naredili zgolj dober umetniški vtis. Sprememba dosedanjih stališč aktualne koalicije do tega vprašanja pa so najbrž razgovori premierke “ob robu” srečanja v Bruslju.

Da je cilj uravnotežiti javne finance, kot piše, seveda ni sporno in mogoče bo deklarativni zapis tega pravila v najvišji pravni akt države pripomogel k večji zavzetosti za odpravo primanjkljaja. Lahko da tudi tujina v takšni opredelitvi vidi večjo kredibilnost države in s tega vidika je sprejetje pozitiven korak. Toda vseeno pa bi se pri vseh načelnih opredelitvah za to, morali zavedati, da realizacija tega pravila v krajšem času preprosto ni uresničljiva.

Dejstvo je namreč, da proračuna ne moremo dolgoročno uravnotežiti ne z višjimi davki in še manj z varčevanjem temveč samo s pospešeno gospodarsko rastjo, katere pa zaenkrat ni na vidiku. V nadaljevanju pa podrobneje predstavi proračunska gibanja, ki kažejo, da do 2015 ne bomo mogli izravnati proračuna.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]