Bo evro preživel?

8. Jan 2019 08:14

Dober komentar Barryja Eichengreena iz Berkleya, najbrž najboljšega med ekonomskimi zgodovinarji, specializiranimi za monetarne zadeve. Eichengreen pravi, da če je preživetje ključni test uspeha, potem je bil evrski eksperiment uspeh.

Toda, ker je bil evro zasnovan na napačnih temeljih in evrska monetarna integracija izpeljana niti ne četrtinsko, pač evropska monetarna integracija ne more delovati. Njen slab dizajn bo produciral vedno nove krize, ki jih brez evra ne bi bilo. Delujoča monetarna unija zahteva še popolno bančno unijo, popolno unijo z zavarovalno shemo za depozite, popolno fiskalno unijo s skupnim proračunom in popolno transferno unijo, ki bo zagotavljala potrebne tokove transferjev v šibkejše članice. Vse to pa implicira politično unijo.

Drugače rečeno, če želimo stabilno monetarno unijo s stabilno skupno valuto, se moramo odpovedati nacionalni suverenosti posameznih članic. Kar se zdi danes, po 20 letih izkušnje skupne valute, bistveno bolj nemogoče kot pred 20. leti.

Če bo evro preživel, pravi Eichengreen, bo zgolj zato, ker je ga je še težje zapustiti kot EU. Kar je garancija za številne bodoče krize. Toda ta ujetost v občasno nevzdržne situacije v posameznih državah ustvarja velika nezadovoljstva, ki so hrana za populistične in nacionalistične politike in gibanja. Bo uspelo zajeziti ta naraščajoč trend nacionalizmov, da ne razženejo samo monetarne unije, pač pa celih 70 let evropske integracije? … več (piše: Jože P. Damijan).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]