Bo policija varovala zakonca Knavs, starša Melanie Trump?

21. Okt 2018 09:03

Nedavno naj bi po medijih zaokrožila informacija, da na obisk v Slovenijo prihajata starša Melanie Trump. Ob tem naj bi zakonca Knavs policijo celo zaprosila za varovanje vendar naj bi policija prošnjo zavrnila. Dr. Vinko Gorenak na svojem blogu pojasnjuje svoje stališče o tem ali je policija postopala pravilno oz. kako bi morala postopati:

Varovanje oseb in objektov vsaka policija, iz bolj ali manj opravičenih razlogov, zavija v tančico skrivnosti. Razkrivanje metod in tehnik varovanja oseb in objektov, bi bilo z vidika varovanih oseb in objektov, res popolnoma nespametno. Toda naša zakonodaja povsem jasno omogoča, da je tudi javnost obveščena o tem za kakšne namene policija uporablja javna finančna sredstva. Novinarji z raziskovanjem dejanskega stanja, torej ne bi smeli imeti večjih težav.

Pa preidimo k temu, kako bi naša policija morala ravnati ob tem vprašanju v skladu z zakonom in »Uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija«. Pa ne mislite, da boste v tem podzakonskem aktu našli popolnoma jasen odgovor. Opozarjam na  10. člen omenjene uredbe. V 1. odstavku je zapisano takole: »Policija na podlagi odredbe generalnega direktorja policije varuje tudi:

  • druge državne funkcionarje, če je zaradi opravljanja njihove funkcije oziroma opravljanja javnih nalog resno ogroženo njihovo življenje in telo,
  • druge pomembne tuje osebe« …nadaljevanje na blogu

foto: Getty

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]