Je prav, če se predsednik vrhovnega sodišča udeleži rdeče maše? S tem ni prav nič narobe

20. Okt 2018 08:07

10. oktobra je Akademsko društvo Pravnik pripravilo le še eno teh rdečih maš, ki jo je vodil Tadej strehovec, udeležil pa se je je tudi predsednik vrhovnega sodišča, Damijan Florjančič.

Nič ni narobe s tem, če se zaposleni v pravosodju udeleži verskega obreda. Tudi, če gre za samega predsednika vrhovnega sodišča. Pri tem je nepomembno, za katero veroizpoved gre. V tej državi sta cerkev in država ločena, kar pomeni, da ne more biti zlizanosti med obema, a da po drugi strani tudi ne more biti prepovedovanja posameznikom, kaj počnejo v svojem prostem času. Edino vprašanje bi lahko bilo, če bi šli v skrajnost, ali se lahko nekdo verskega obreda udeleži kot predstavnik države, ali mora to vedno storiti le kot posameznik.

Problem je nekje drugje. Problem je v tem, kdo je to mašo vodil. To je bil Tadej Strehovec, ki pa je v postopku pred sodiščem. S tem so v RKC prikazali kar veliko barvne slepote. Mar niso mogli najti koga drugega?…več piše Sašo Ornik – Jin

Kaj je rdeča maša?

V katoliški Cerkvi je ponekod običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo k evharistični daritvi, kjer prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju. Mašo lahko vodi škof ali drug duhovnik.

Ime »rdeča maša« izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov in predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha. Poleg tega so se sodniki rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v večini primerov rdeče barve.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]