Členi na sinodi, ki so ostali brez dvotretjinske podpore škofov (ločenci, homoseksualci)

23. Okt 2014 07:07

foto4Na dvotedenski izredni sinodi o družini, ki jo je sklical Papež Frančišek, so škofje debitirali tudi o za Cerkev zelo delikatnih temah. Denimo ali spremeniti pristop do homoseksualnih parov in ločencev, ali v tem pogledu vendarle ohraniti nekoliko zadržan odnos.

Branko Cestnik v svojem zapisu Podaja prevod treh členov iz Relatio Synodi, ki na sinodi niso prejeli od papeža zahtevane dvotretjinske večine glasov škofov. To so obenem členi, ki se najbolj debatirajo po medijih in na spletu.

Bloger obenem opozarja, da, sinode ne gre ožiti zgolj na vprašanje ločencev in homoseksualcev, ampak da je bila širna in bogata v razmisleku o družini.

Kljub temu izpostavlja člene na to temo. Prvi govori o možnosti, da bi ločeni in ponovno poročeni lahko pristopili k zakramentoma Pokore in Evharistije. Drugi, da bi se ločeni in ponovno poročeni plodovito približajo duhovnemu obhajilu. Tretji pa o istospolno usmerjenih osebah v smislu kakšna naj bo ustrezna pastoralna skrb v tej situaciji upoštevajoč, kar uči Cerkev: „Nobenega razloga ni za vzporejanje homoseksualnih življenjskih skupnosti z Božjim načrtom o zakonu in družini, tudi ne v najširšem pomenu“

Cestnik navaja še rezultate glasovanja za vsakega od navedenih, na koncu nesprejetih členov.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]