Črnogledost v Frankfurtu

22. Sep 2014 13:23

juncker-merkelGuvernerji Evropske centralne banke postajajo vse bolj podobni zdravniškemu konziliju, ki skrbi za bolnika, na katerem so poskusili že vse terapije, stanje pa je iz dneva v dan slabše.

Očitni znaki, da je z Unijo nekaj narobe, so se pokazali nekega ponedeljka prejšnji mesec, ko so investitorji za francosko dvoletno obveznico ponujali več, kot bodo zanjo na koncu iztržili. Da nekdo ponuja denar po negativni obrestni meri, in to državi, ki se že leta neuspešno otepa recesije, kaže na vso obupen položaj, v katerem se je znašlo evroobmočje.

Evropska centralna banka izgubarskega posojanja denarja nikakor ni imela v mislih, ko se je odločila za kaznovanje bank, ki denar raje hranijo v trezorjih, kot pa posojajo gospodarstvu, a zgodilo se je prav to. Nekatere so bile pripravljene celo pozabiti na obresti in se odpovedati delu glavnice, da bi le denar prišel v roke, iz katerih jih bodo dobile nazaj.

In medtem ko si finančni ministri do vratu zadolženih držav evroobmočja manejo roke, saj poceni denar ponovno omogoča njihovo zadolževanje, evropsko gospodarstvo menca na mestu … več (piše Lorax)

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]