Da, SDS bo zmagala na volitvah. Ampak to že vemo kar nekaj časa

20. Maj 2018 09:07

Državnozborske volitve se hitro približujejo, SDS pa krepi svojo prednost pred zasledovalci. Čeprav je to čisto pričakovano glede na razmere na političnem parketu pa nekateri menijo, da gre le za manipulacije ustvarjalcev javnega mnenja, ki namesto da bi le to merili, skušajo doseči anti Janša učinek. Na kratko, s tem, ko SDS-u pripisujejo prvo mesto, naj bi mobilizirali velik del volilnega telesa, naj se poda na volitve in glasuje proti Janezu Janši. Takšna argumentacija je seveda smešna.

Osnove niso tako zapletene. V Sloveniji na državnozborskih volitvah voli vedno manj ljudi. Večina teh je že ves čas ali opredeljenih, ali je trdno zasidrana v enem izmed večjih blokov. Tako na desnici prihaja do prehajanja podpore med SDS, NSi, SLS, Združeno desnico in tako naprej, na levici podobno med SD, SMC, LMŠ, Levico…

Tako lahko enostavno pojasnimo krepitev SDS in vedno manjše možnosti njihovih konkurentov na desnici, morebiti celo presenetljivo slabo podporo NSi (čeprav imam o tem rahle dvome – skoraj prepričan sem, da bodo dosegli nad 7%). Ni kriva zamenjava Ljudmile Novak z Matejem Toninom, ampak preprosto, da volivci desnice menijo, da je SDS najbolj sposobna zmagati volitve. Zelo mogoče je celo, da večine niti ne zanimajo podrobnosti programov, ampak bolj kot ne le vodilni obrazi in preprosta sporočila, ki si jih lahko zapomnijo. Kaj ti potem pomaga najboljši gospodarski program, če lahko strašiš z begunci, recimo.

Na drugi strani je na levici malo bolj zapleteno. Ker nobena stranka ne prevladuje, kot se je to zgodilo z instant stranko Mira Cerarja, je podpora bolj razbita, a jasno je, da skupaj presegajo SDS, s katero sodelovanje vsi po vrsti zavračajo in je zato pričakovati, da bodo sami sestavili novo vladajočo koalicijo. Pri tem bo seveda še kako pomembno, kdo bo na koncu drugi. Kakor se je na grd način pred leti naučil Zoran Janković, v politiki je pač treba znati šteti … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]