Logarska dolina je oaza miru v objemu narave

20. Maj 2018 06:35

Logarska dolina v Kamniško-Savinjskih Alpah je dolina ledeniškega izvora, dolina miru in nečesa drugačnega, svežega. Da se vstopa v poseben svet, se opazi že po sami vožnji do Logarske doline. Ko vstopite v Solčavo, se vam zazdi, da ste prišli na drugo stran sveta. Logarska dolina je oddaljena od cest in mestnih vrvežev, kar daje Logarski dolini poseben čar – pravljičnosti. 

Ta povzetek temelji na podrobnejšem članku, ki ga najdete na portalu Lepote Slovenije, kjer najdete še več odličnih idej za izlete po Sloveniji.

Iz Ljubljane potrebujemo do Logarske doline približno 2 uri. Do Logarske doline nas pot vodi po cesti od Ljubljane do Kamnika v smeri Gornjega Gradu. Tik pred Črnivcem s ceste zavijemo na levo za cilj Kranjski rak, nadaljujemo proti Podvolovljeku, Lučam ter Solčava, naša pot pa se konča v Logarski dolini. Lahko gremo tudi čez Avstrijo, po cesti od Kranja do Jezerskega. Še pred Bad Vellachom s poti zavijemo na desno in čez čudovito Pavličevo sedlo proti Logarski dolini. Še ena možnost pa je iz smeri Celja, čez Mozirje in Ljubno ob Savinji do Solčave in vse do Logarske doline.

Logarska dolina je del krajinskega parka in zato je za vstop z avtomobilom potrebno plačati tudi vstopnino. Za vstop z osebnim avtomobilom znaša vstopnina 7,00 EUR, za kombije 8,00 EUR, avtobus 30,00 EUR in motorno kolo 5,00 EUR. Vstopnine ne plačate, če vstopite brez motornega vozila – peš, s kolesom, električnim vozilom, ipd. Lahko pa parkirate pred vstopom v krajinski park brezplačno in se s tem izognete tudi plačilu vstopnine. Še ena možnost da se izognete plačilu je tudi, da pridete v času, ko se vstopnina ne pobira.

Že ko se vozite proti Logarski dolini, se vam v mislih odvijajo scenariji kaj vse bi lahko počeli, kaj vse ponuja narava ipd. Ko pa vstopite v Logarsko dolino se vam odpre nešteto možnosti preživljanja prostega časa ter kulinaričnega razvajanja. Kljub temu, da ste v krajinskem parku imate veliko možnosti. Zagotovo bo dan prekratek, da bi vse preizkusili. Lahko se sprehodite, kolesarite, plezate ipd.

Najbolj znan v Logarski dolini je vsekakor slap Rinka, ki si ga preprosto morate ogledati. Je med najbolj obiskanimi točkami v Logarski dolini. Pod njim je koča z imenom Orlovo gnezdo. Ni pa slap Rinka edini slap v Logarski dolini. Vredno je omeniti tudi Slapišče PalenkRastočki slap in Slap Sušice. V Logarski dolini se nahaja tudi Pravljični gozd pri penzionu Na razpotju, ki je namenjen predvsem otrokom. Otroka v sebi pa boste prebudili tudi odrasli, ki vas bo popeljalo v svet otroštva – v svet pravljičnih bitij. Lahko pa si privoščite tudi krajši počitek, otroci pa se bodo lahko igrali na velikem igrišču z igrali na travniku. V penzionu Na razpotju večkrat gostijo tudi predšolske in šolske otroke na letovanjih.

Logarska dolina vas bo tako očarala, da boste proti koncu dneva zagotovo želeli ostati še kakšen dan. Lahko si znotraj Logarske doline poiščete prenočišče. Nastanitve ponujajo razne turistične kmetije, Hotel Plesnik, penzion Na razpotju, vila Palenk in mnoge druge. Lahko pa se že prej pozanimate glede prenočevanj ter rezervirate vikend pakete ipd. V Logarski dolini vam zagotovo ne bo dolgčas, tudi če ste bili že večkrat. Vsakič, ko obiščete Logarsko dolino se vam odprejo nove možnosti, nova odkritja ter nova doživetja.

Če ste dlje časa v tem delu Slovenije (v enem dnevu vam bo težko uspelo vse videti), je še ena lepa lokacija Robanov kot. Robanov kot sega do vznožja Ojstrice. Nahaja se pred samo Logarsko dolino in sicer ob cesti med Lučami in Solčavo, leži ob reki Savinji. Je pa veliko manj znan kot Logarska dolina, zato ga marsikateri turisti ne namenoma zgrešijo ali pa jim ga časovno ne uspe obiskati. Tukaj je kar nekaj kmetij, ki vam ponudijo odlično, predvsem pa domačo hrano.

Logarska dolina in njena okolica pa ponujata še druge možnosti. Še ena manj turistična točka je Potočka zijalka, ki je tudi vredna ogleda. Potočka zijalka leži na višini 1675 m, tik pod goro Olševo. Ogledamo si lahko tudi Matkov kot, ki leži med Savinjsko – Kamniškimi Alpami in Logarsko dolino. Za pohodnike je priljubljena tudi točka Raduha.

Logarsko dolino lahko obišče vrhunski športnik ali dojenček. Logarska dolina ponuja za vsakega nekaj. Lahko se le sproščate ali pa aktivno trenirate. Primerna je tako za pohodnike, otroške in invalidske vozičke, aktivne športnike in tudi za tiste, ki želijo le počivati in poležavati. Lahko pa se zgodi, da najdete tudi pobegli lik iz pravljice. Tega le fotografirajte in si shranite za spomin, da pravljice še živijo.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]