Davki v Sloveniji visoki, celo najvišji na svetu? To je laž!

2. Okt 2014 15:24

delajte_nizji_slojPogosto slišimo, da so davki v Sloveniji visoki, celo najvišji na svetu. To je ena od laži, ki nam jo že leta ponavljajo in včasih nam kako stvar tudi tako predstavijo, da izgleda, kot da to drži, uvodoma zapiše bloger En levi tip in v nadaljevanju navede nekatere podatke, s katerimi skuša tovrstne trditve demantirati.

Delež davkov v BDP-ju za Slovenijo znaša 37,6%, za EU 39,4%. Le Hrvaška ima večji delež kot mi. Imamo visoke posredne davke. Slovenija ima 38,8%, EU 43,5% davke, ki bolj prizadenejo revnejše. Slovenija ima tretje najvišje trošarine v EU. Delež neposrednih davkov, ki prizadenejo bolj bogate, znaša v Sloveniji 20, 8%, v EU 33,4% vseh davkov. To je le delček podatkov katere navaja bloger.

Opozori pa še na nekaj kar, kot piše, radi uporabljajo predvsem GZS in razni direktorji, ko govorijo o stroških, ki jih imajo delodajalci z delavci v obliki plačila malice in potnih stroškov. Tega naj v EU nebi bilo in da to dodatno obremenjuje podjetje.

Ko pa govorijo o tem, koliko delavcu ostane od bruto plače pa na to kar pozabijo, saj bi to, izraženo v %, kvarilo njihovo sliko visoke obremenitve, doda bloger.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]