Diktatura sredine, ki naj ne bi imela alternative, vedno bolj ogrožena

9. Avg 2016 07:29

množicaVečina modernega sveta živi v takšni ali drugačni obliki politične ureditve, ki ji rečemo liberalna, predstavniška demokracija. Ljudje vsake toliko časa gredo na svobodne volitve, izvolijo svoje predstavnike, bodisi da samo zakonodajno oblast, ki potem izmed sebe izvoli izvršilno oblast, bodisi tudi neposredno izvršilno oblast. Vlada svoboda govora in koliko toliko odprt dostop do medijev.

Jin pravi, da gre za poroko liberalizma in demokracije, ki pa se zdi vedno bolj ogrožena. Za primer navaja Erdoganovo Turčijo in se sprašuje, če je sprejemanje političnih rešitev s podporo ljudstva nedemokratično, kaj je potem sploh še demokracija?

V ZDA bi republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa najraje označili za duševno prizadetega, ali vsaj za fašista, ki utegne ogroziti ameriško ureditev, zaradi česar bi bilo najbolje kar preprečiti njegov vzpon na oblast.

Primerov je še nekaj, zdi se, da sistem ne deluje več. Dogaja se spopad med populizmom in elitizmom, pri čemer liberalne elite, da bi ohranile svojo prevlado, opustijo demokracijo.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]