Dogovor DA, gnili kompromisi NE

11. Jun 2018 12:24

Teden dni od predčasnih parlamentarnih volitev v javnost prihaja bore malo informacij o dogajanju okrog sestave koalicije. Ve se samo, da je Marjan Šarec že začel sestankovati z levosredinskimi strankami, medtem, ko s strani zmagovalke SDS še ni bilo nobenih konkretnih informacij o njihovih aktivnostih povezanih s sestavljanjem koalicije.

Emil Milan Pintar se je na svojem blogu razpisal na to temo:

Tekoče politično dogajanje redko ponudi možnost za temeljitejšo obravnavo kompleksnih vprašanj družbenega razvoja. Nasprotno pa predvolilno obdobje in soočanja strank oz. njihovih prvakov pogosto razkrije področja, ki so potrebna ali takojšnje politične intervencije v smislu boljše ureditve posameznih vprašanj ali večjih sistemskih premikov oz. »reformiranja« obstoječe sistemske (zakonske) ureditve in politik, ki ne ustrezajo več dejanskemu stanju in zahtevam stabilnega razvoja.

Če iz letošnjih soočenj izločimo tista vprašanja, ki so bila zlorabljana v politične namene (npr. problemi beguncev) ali cenene obljube nekaterih strankarskih prvakov, kako bomo takoj povečali (zlasti minimalne) plače, pokojnine in zagotovili delovna mesta za bežečo inteligenco (vse to so sistemski problemi, ki jih je mogoče reševati samo v kontekstu, ne izločeno), nam ostane vrsta KLJUČNIH vprašanj, glede katerih se bo morala vladna koalicija tako ali drugače dogovoriti.

Še prej pa se zastavlja vprašanje, ali bo to dogovarjanje končalo v nekakšni »Koalicijski pogodbi«, v kateri koalicijske stranke govorijo predvsem o svojih prizadevanjih, ali pa je nastopil čas, da se dogovorijo o »Programu dela vlade«… nadaljevanje na blogu

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]