Bakterije, ki se prehranjujejo s čistili delajo preglavice vesoljskim odpravam

11. Jun 2018 19:35

Vesoljska agencija Nasa mora na podlagi mednarodnega vesoljskega dogovora, ki je bil sklenjen leta 1967, delovati v skladu s planetarno zaščito. To pomeni, da morajo pri načrtovanju medplanetnih misij stremeti k preprečevanju biološke kontaminacije tarčnega planeta in tudi Zemlje.

Za to je pri Nasi odgovorna Služba za planetarno zaščito in njihovi uradniki skrbijo, da vesoljske odprave ne prenašajo zemeljskih organizmov ter organskih delcev na druge planete in da vesoljska plovila, ki se nameravajo vrniti na Zemljo, ne prinesejo na svoji površini vzorcev z drugih planetov ali teles sončnega sistema. Tako je mogoča zaščita pred neznanimi organizmi iz vesolja in tudi ohranjanje naravnega okolja na drugih planetih.

Sestavljanje Nasinih vesoljskih plovil poteka v čistih prostorih

Raziskovalec Rakesh Mogul s kalifornijske univerze je ugotovil, da lahko bakterije rodu Acinetobacter preživijo v čistih prostorih zato, ker se lahko prehranjujejo z dezinfekcijskimi produkti, ki jih uporabljajo za sterilizacijo prostorov.

Po trenutnih pravilih Nase mora biti število mikroorganizmov, ki jih prenesejo v vesolje z vsako vesoljsko misijo, dovolj majhno, da je verjetnost za kontaminacijo le enkrat na vsakih 10.000 vesoljskih misij. Zato morajo vsa vesoljska plovila skozi zahtevne postopke dekontaminacije. Nasini inženirji jih sestavljajo v t.i. čistih prostorih, kjer je zrak zaradi številnih filtrov tako čist kot v operacijski dvorani, vsi zaposleni pa nosijo zaščitne kombinezone, pokrivala in očala … nadaljevanje na znanstvenem blogu Kvarkadabra

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]