Jože P. Damijan: Za gradnjo drugega tira bi se lahko zadolžili kar pri državljanih

14. Apr 2017 13:23

Okoli gradnje drugega tira Koper-Divača se še naprej krešejo mnenja in različne ideje. Predvsem med civilno iniciativo Svet za civilni nadzor projekta Drugi tir in vlado.

Jože P. Damijan v tokratnem zapisu tako predstavlja idejo, po kateri bi se lahko za gradnjo drugega tira zadolžili kar pri državljanih:

Sem kar mace jezen sam nase. Jezen zaradi tega, da se tega nisem že sam spomnil. Danes sem imel predavanje na seminarju Združenja bank (o aktualni monetarni politiki in učinkih na bančni sektor), in po predavanju me je kolega France Arhar spomnil, da imajo državljani in podjetja ogromne vloge in depozite na bankah, za katere dobivajo bagatelne obresti, in da država tega ne zna izkoristiti. In šele takrat mi je kapnilo, kako sem neumen, da se doslej nisem spomnil na to, da bi dali državljanom in podjetjem možnost, da prek nakupa infrastrukturnih obveznic financirajo izgradnjo proge Koper – Divača. In da pri tem še dostojno zaslužijo.

Po podatkih Banke Slovenije so konec januarja letos imela gospodinjstva za 16.8 milijard evrov vlog v slovenskih bankah, podjetja pa za 5.5 milijard evrov depozitov. Glede na izjemno nizke obrestne mere na depozite gospodinjstva svoje depozite iz vezanih vlog pospešeno spreminjajo v vloge na vpogled. Po zadnjih podatkih BS je v takšni obliki že 40% vseh depozitov. Vloga na vpogled sicer prinaša zanemarljive obresti, vendar je za razliko od vezane vloge vsaj likvidna… nadaljevanje na blogu.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]