Evropa bi lahko kmalu dobila svoje Chaveze, Lule, Moralese in Ortege

8. Mar 2013 13:23

Hugo Chavez je kljub bolezni vztrajal na oblasti do svoje smrti, s čimer je dokazal, kako mamljiva je slast moči. Seveda je s tem tudi pokazal, da je nekaj resnice v kritikah na njegov račun, da Venezuelo pelje v levi avtoritarizem in da si skuša zagotoviti neomejeno oblast. A potrebno je dodati, da je Chavez zmeraj zmagal na povsem demokratičnih in svobodnih volitvah.

Bil je eden tistih predstavnikov reakcije na tako imenovane neoliberalne programe, ki so še v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poskrbeli, da je pol južne Amerike zapadlo v globoko krizo, zelo podobna trenutni evropski. In ko so zagovorniki prostega trga in liberalizacije povedali svoje in številne države pripeljali na rob bankrota, je nastopil bolj ali manj radikalen premik v levo. Med bolj radikalnimi voditelji je bil prav Hugo Chavez, katerega socializem je, ob nekaterih napakah, požel velike uspehe in celotni regiji predstavil alternativni model razvoja.

Ta lekcija iz preteklosti pa je zelo pomembna tudi za napovedovanje prihodnosti evropskih držav, še med drugim v svojem zapisu o velikem poveljniku socializma 21. stoletja piše Sašo Ornik – Jin.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]