Evropa po poti južne Amerike?

7. Jun 2017 07:11

Kakšen je razlog, da Brazilija ni velika sila? Navsezadnje, gre za ogromno državo, z velikim prebivalstvom, bogatimi resursi, brez pravih konkurentov  v bližini.

Pa vendar danes o Braziliji ne govorimo kot o nekem faktorju v svetovni politiki. Argentina je manjša država, toda prav tako nima teže kakšne Španije. Ne gospodarsko, ne vojaško. Ali Mehika, ki je po prebivalstvu vendarle bogatejša kot Nemčija, kaj šele Velika Britanija ali Francija.

Razlogov je veliko in potrebna bi bila obširna razprava, da bi se jih vse naštelo. A za namen tega zapisa bom omenil le enega. To so elite, ki vladajo tem državam. Po večini teh držav vidimo silovito razslojenost, bogastvo na eni in neverjetno revščino na drugi.

Bogati se skrivajo za zidovi, v varnih soseskah, reveži se gnetejo v raznih barakarskih naseljih in so pogoste žrtve kriminala, slabe izobrabe, slabega zdravstva in premalo možnosti v življenju. Bogati nimajo drugih ambicij, kot da obdržijo svoj status. Da ostanejo bogati in varni.

Če to pomeni, da živijo v drugorazrednih državah, komu mar. Če to pomeni, da se občasno mimo pripelje ameriški veleposlanik  in jim pove, kje jim je mesto, komu mar. Oni so še vedno bogati in varni … več (piše: Sašo Ornik).

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]