Kljub majhnim pristojnostim Evropskega parlamenta so volitve še vedno pomembne

25. Maj 2009 07:52

(Piše: Sašo Ornik) Junija 2004 je Slovenija izvolila svojih sedem poslancev v Evropski parlament. Bili so to naši prvi poslanci, saj je država taistega leta še z devetimi drugimi vstopila v Evropsko Unijo, kar so mnogi šteli za velik uspeh in celo končni cilj osamosvojitvenega obdobja. Toda, mar so Alojz Peterle, Ljudmila Novak, Jelko Kacin, Mojca Drčar – Murko, Mihael Brejc, Romana Jordan – Cizelj in Borut Pahor (kasneje Aurelio Juri) v svojem zdaj že iztekajočem se petletnem mandatu kaj storili za Slovenijo?

Pravi vprašanji sta malo drugačni. Prvo je, ali je v Uniji sedemindvajsetih članic EP institucija v kateri se odloča o pomembnih stvareh ali pa je le debatni klub. Druga je, ali je povprečnemu slovenskemu državljanu resnično mar, kaj njegovi evroposlanci počnejo in ali na njih ne gleda le kot na podaljšek zunanje politike, pa še to le občasno.

Spomnimo se, da so  volitve leta 2004 že napovedovale zmago politične desnice jeseni tistega leta. SDS in NSi sta dobili štiri od sedmih mest. Tukaj bi lahko videli boj v kontekstu spopada političnih strank na evropskem prizorišču, a resnica je pač takšna, da so za večino ti poslanci najprej bili strankarski borci, kmalu pa so postali še borci za slovenske interese v zelo oddaljenem mestu. Glede na to, da je vseh poslancev v mandatu 2004-09 bilo kar 785, sedem Slovencev nikakor ni moglo iztržiti veliko za svojo državo. Potem pa, mar je to njihovo pravo poslanstvo ali pa bi se prej morali boriti za skupne interese EU, da bi bilo dobro vsem, ne samo Slovencem? Bojim se, da smo še zelo daleč od takšnega razmišljanja, čeprav  jih  k temu vsaj deloma sili delovanje v skupni evropski instituciji. 

V vseh državah članicah še vedno prevladuje lokalna politika, še vedno je Unija le povezava držav z lastnimi interesi, ki jih prav nič kaj sramežljivo postavljajo pred interese celotne skupnosti. Povrhu se povprečnemu državljanu katere od držav članic zdi, da je udeležba na volitvah nesmiselna, zapravljanje časa, politika ki se dela v Bruslju in Strasbourgu pa se ga dotika le občasno in še to povečini negativno,  v smislu prerazporejanja denarja in sprejemanja včasih prav smešnih in docela nerazumljivih pravil. To potrjuje tudi nizka udeležba na volitvah. Ljudje vidijo svoje predsednike držav in vlad, ministre in predstavnike strank, evropska raven pa jim je oddaljena in se zanjo ne zanimajo prav dosti, razen kadar zunanja politika države ne trči na ovire v centru in se pričakuje, da bodo poslanci iz ene države pozabili na svoje ideološke razlike in na prvo mesto postavili svojo nacionalnost.

Razlog, da se mnogim Evropski parlament zdi premalo pomemben, da bi za volitve investirali pol ure svojega časa, leži tudi v njegovih majhnih pristojnostih. Res je, te se povečujejo, med večjimi je tudi nadzor nad proračunom, kjer lahko EP zavrne proračun, ki ga je prej pripravila Evropska komisija,  a prav velike niso. Ne moremo ga primerjati s parlamenti držav članic. A to bi bilo edino, kar bi ga lahko naredilo pomembnega v očeh prebivalcev držav članic. Le EP s širokimi pooblastili bi bil resnično dovolj pomemben, da bi   ljudje v njem videli prostor odločanja o njihovi prihodnosti, ne pa le kraj, kjer se debatira o za njih preveč oddaljenih stvareh in to še celo za velik denar. Plače poslancev pač niso majhne.

Kljub temu, da ni pričakovati hitre reforme EU, ki bi parlamentu zagotovila več pristojnosti, pa volitve sedmega junija ne bodo nepomembne. Ne samo od volje političnih elit, tudi od pritiska navadnih državljanov  bo odvisno, v kakšni meri se bo EP spreminjal v resnično pomembno institucijo. Višja bo udeležba, močnejši bo signal političnim elitam po vsej Evropi, da  ljudje v parlamentu vidijo institucijo vredno njihovega zaupanja.

Sašo Ornik

Sodelujte v anketi o Evropskih volitvah (levi stolpec)

Sašo OrnikSašo Ornik – Jin  je uveljavljeni blogerski politični komentator, avtor bloga Jinov svet. Na Drugem svetu kot gostujoči bloger spremlja aktualno politično dogajanje.
Arhiv kometarjev Saša Ornika na Drugem svetu

 

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]