Financiranje politike predmet velikega korupcijskega tveganja

27. Sep 2013 08:13

Financiranje političnih strank in volilnih kampanj že kar nekaj časa predstavlja problem, ker je predmet velikega korupcijskega tveganja, kar je potrdila tudi raziskava »Nacionalni Sistem Integritete v Sloveniji«. Ugotavljajo, da so politične stranke eden najslabše ocenjenih stebrov v nacionalnem sistemu integritete, ki v praksi ne odgovarjajo za svoja dejanja. Transparentno financiranje političnih strank in kampanj pa bi moralo biti nujno, saj so politične stranke in njihovi kandidati ključni tvorci demokratičnega sistema, a kaj ko je v praksi pogosto čisto drugače.

Za nadzor poslovanja političnih strank in volilnih kampanj v Sloveniji so pristojni računsko sodišče, Ministrstvo za finance, Inšpektorat ministrstva za notranje zadeve RS in Odbor za javne finance državnega zbora RS. Toda celoten sistem nadzora nad financiranjem političnih strank in volilnih kampanj se je v praksi pokazal kot neučinkovit.

DZ naj bi zato dal v obravnavo predlog novel zakonov o političnih strankah ter o volilni in referendumski kampanji, pa tudi predlog zakona o evidence volilne pravice. Zakonske spremembe, ki so še kako nujne, naj bi v zagotovile transparentnejše financiranje strank in zmanjšanje korupcijskih tveganj. Več piše Pohajalka.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]