Finska bo, zaradi sankcij Rusiji, od EU zahtevala odškodnino

11. Avg 2014 08:03

sankcije_eu_rusijaPred dnevi je Evropska unija sprejela sveženj sankcij proti Rusiji. Prva kategorija gospodarskih sankcij se nanaša na omejitev dostopa Rusije do kapitalskih trgov EU. Druga kategorija je embargo na izvoz in uvoz orožja in vojaške opreme, ki velja za nove pogodbe vključno s tehnično in finančno podporo ter usposabljanjem in svetovanjem. Tretje področje gospodarskih sankcij pa vključuje prepoved izvoza blaga za civilno in vojaško uporabo, ter tehnologije za vojaško uporabo v Rusiji ali za ruskega končnega uporabnika.

Gospodarske sankcije vključujejo tudi omejitve pri izvozu nekatere energetske opreme in tehnologije. Prepovedana bo tudi izdaja izvoznih dovoljenj za proizvode, namenjene za pridobivanje in proizvodnjo nafte v nekaterih konkretnih projektih, na primer pri pridobivanju nafte na Arktiki ali pri proizvodnji nafte iz skrilavca.

Po nekaterih virih naj bi omenjene sankcije Rusiji samo letos povzročile za 23 milijard evrov škode. A na drugi strani nekateri že opozarjajo, da bodo sankcije veliko bolj škodile državam članicam Evropske unije kot Rusiji sami.

Finska je tako, kot poročanje povzema bloger Don Marko M, že napovedala zahtevek za plačilo odškodnine, ki jim jo bo zaradi sankcij morala plačati EU.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]