Francija med levico in desnico

26. Mar 2014 14:52

hollandeV Franciji se je nedavno končl prvi krog lokalnih volitev, ki so bile tudi nekakšen preizkus in kazalec za predsednika Francoisa Hollanda pred majskimi evropskimi volitvami. Doživel je hud poraz, zmago pa je slavila desnosredinska stranka nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. To so sicer že prej napovedovale javnomnenjske ankete.

Če je bila nizka udeležba, vsak tretji Francoz je v nedeljo ostal doma, pričakovana, pa je za nepričakovan izid prvega kroga lokalnih volitev poskrbela desna, proti evropsko usmerjena Nacionalna fronta, ki je zbrala kar sedem odstotkov glasov. A francoska politika, ujeta med levico in desnico, že dolgo ni več dolgočasen primer.

Ko je zaupanje volivcev v Sarkozija pred dvema letoma padlo na 36%, so ga Francozi, v prepričanju, da nižje ne gre, pospremili iz predsedniške palače in levica je dobila svojo priložnost za spopad s krizo. A Holland, tipičen predstavnik dolgočasne tehnokratske politike, je svojo priložnost očitno zapravil. Nepolno leto po izvolitvi, še pred škandalom z ločitvijo od neformalne prve dame, mu je uspelo svojo priljubljenost spraviti na pičlih 20% in postaviti svojevrsten rekord v francoski politiki. … več (piše Lorax)

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]