Genialna neumnost leta: Junckerjev 300-milijardni načrt

24. Nov 2014 14:52

jean_claude_junckerPotem, ko so iz Evropske komisije pricurljale prve novice, kako si EK predstavlja 300-milijardni načrt financiranja transportne infrastrukture, da bi na ta način v bolehnem evro območju zagnala rast, se je odzval slovenski ekonomist dr. Jože P. Damijan, ki je ocenil, da je načrt genialno neumen. Še več, prepričan je, da se je gospodom in gospem v Evropski komisiji popolnoma skisalo.

Evropska komisija naj bi namreč v sklad prispevala 16 mlr. evrov, 5 mlr. evrov pa naj bi prispevala EIB. Teh skupnih 21 mlr. evrov naj bi torej služilo kot vzvod, ki bi generiral za 15-krat več naložb zasebnega sektorja (skupaj 300 mlr. evrov).

Meni, da je ta načrt mrtev že pred rojstvom.

Edina varianta, ki bi lahko delovala, je izdaja za 300 mlr. evrov obveznic s strani EIB, ki bi jih odkupila ECB v okviru programa kvantitativnega sproščanja. Teh 300 mlr. evrov pa bi služilo kot 50-odstotno sofinanciranje panevropskih infrastrukturnih projektov, pri čemer bi vsaka članica poskrbela za drugih 50% financiranja iz javnih in zasebnih sredstev. Vse ostalo je zgolj izgubljanje časa in žalitev inteligence, še dodaja Damijan.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]