Intervju z Ines – Ustvarjalnost

31. Avg 2009 11:14

Tokratna blogerska zvezda, ki sem jo intervjuval je umetnica, pesnica, ženska z dušo in srcem pri ustvarjanju, blogerka, ki je nekoč uporabljala vzdevek Dalila, sedaj pa jo poznamo kot Ines – Ustvarjalnost. Zaupala nam je kakšen vtis je nanjo pustil rodni kraj, ter njena nona. Med drugim nam je zaupala kako skrbi za svojo psihofizično kondicijo in marsikaj zanimivega.

Tematika tvojega bloga sama razkriva čar vzdevka – Ustvarjalnost. Uporabljala si vzdevek Dalila, kako to, da si ga spremenila? Kaj te je navdušilo nad vzdevkom Dalila?

Dalila je svetopisemski lik, všeč mi je ker s svojo ženskostjo “ukroti” Samsona… Ne izumlja tople vode. (emancipacija pa to…) Sem se pa naveličala vzdevka Dalila in tukaj na eD uporabljam kar svoje ime.

Svoje zapiske si pisala najprej nekje druge, nato si se odločila za eDnevnik, kot si sama v svoji prvi objavi omenila. Si na eDnevnik naletela slučajno ali ti ga je kdo priporočal?

Začela sem pisati na Delu, a tam je komunikacija “čudna”, zato sem tisto področje zapustila in prišla sem. Na eD sem naletela slučajno in prav fajn je tukaj.

Ustvarjaš; pesniš in tudi rišeš. Kaj ti je ljubše? Je ustvarjenje del tvojega poklica?

Res je, vse to počnem in še marsikaj drugega. Ustvarjalnost je zame način življenja. Tudi moj poklic je ustvarjalen (kemijski tehnik) in moj bodoči poklic tudi (socialna delavka) vendar ne bom delala ne v enem in ne v drugem več. V obeh sem svoje oddelala, študiram zato, da si pridobim visoko izobrazbo in potem naprej.

Kdaj si začutila notranji klic po ustvarjanju, umetnosti? Kje najraje ustvarjaš? Imaš za to poseben kotiček?

Ustvarjam že vrsto let, le da tega nisem imela za prioriteto. Z leti se je to spreminjalo. Danes je ustvarjanje prioriteta… Ustvarjam zato, ker tako lažje živim, lažje se učim, lažje vzgajam otroka… Ustvarjanje me napolnjuje z energijo, ki jo potrebujem za vsakodnevno preživetje.

Kot majhna deklica, si sanjala o baletu? Balet je glasbeno-gledališka umetnost. Kakšen je danes tvoj pogled na balet?

Balet še vedno obožujem, če imam le možnost si ogledam kakšno predstavo, če ne to, pa grem vsaj v gledališče, dramo ali pa v kino. Veliko tudi berem knjige.

Tvoje rodno mesto – Pula. Kakšni spomini te vežejo na otroška leta?

Otroška leta sem preživela v Fažani blizu Pule. Bilo je veliko lepega in tudi veliko žalostnega. Izgubila sem najboljšega prijatelja in pa nonota! Kljub vsemu, pa me vedno bolj vleče nazaj, k morju! Morje pogrešam… Zelo!

Kakšen vtis je nate pustila tvoja nona?

Moja nona je zame vzor ženske, ki je znala sprejeti življenje tako kot je, brez večjega jamranja in za vsakega od nas je imela vedno toplo besedo in objem ljubezni.

Rada kuhaš, pečeš? Si umetnica tudi v kuhinji?

Kuham rada, pečem tudi, a vse čisto povprečno.

Predvidevam, da imaš doma poslikano tudi stanovanje ali vsaj eno steno? Se motim?

Hahaha, ja je bilo tako, dokler sem živela drugje, kjer sem si to lahko privoščila. Tukaj, trenutno živim s sinom pri svojih starših, to ne gre. Imam pa nekaj slik na steni…

Kako dobiš navdih za določeno pesem? Se ti kaj posebnega pripeti ali je zgolj naključje?

To mi nikoli ni uspelo ugotoviti in po moje mi tudi ne bo… Je zelo različno. Včasih je notranje in zunanje dogajanje zelo pestro, pa ne spravim ničesar skupaj, včasih pa se nič ne dogaja, pa se besede kar prelivajo na papir. (tipkovnico….) Lahko pa je tudi obratno, ni pravila…

Kaj meniš o Francetu Prešernu? Himna Slovenije je sedma kitica Zdravljice. Bi kaj v le-tej spremenila?

Menim, da je France Prešern res velik pesnik… In, ne nič ne bi spreminjala v kitici Zdravljice, upam pa, da se spreminjamo Slovenci, da bomo nekega dne vredni te himne.


FOTO: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=ustvarjalnost&e_id=16991

Pa še nekaj na temo šport, rekreacija, kondicija. Kako ohranjaš svojo kondicijo?

Hoja po naravi, kolesarjenje, rolanje, ples, pilates in še nekatere gibalne vaje – to vse mi pomaga, da sem v kolikortoliko dobri psihofizični kondiciji.

Počitnic je konec, kako sta s sinom preživela še zadnje počitniške dni?

Glede na to, da sva se pred kratkim vrnila z morja in se bo kmalu začelo novo šolsko leto imava “težavno” obdobje prilagajanja na realnost. Vendar sem prepričana, da nama bo uspelo in da naju čaka še veliko lepega. Vesela sem, da sin odrašča in je vsak dan samostojnejši in zrelejši.

Ines hvala za sodelovanje!

Obiščite http://ustvarjalnost.ednevnik.si in se prepričajete v umetnost tokratne blogarske zvezde.


Robi Zidar

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]