Islamska država kljub bojem na več frontah še vedno močna

25. Dec 2016 08:08

Islamska država se je izkazala za zelo močnega nasprotnika. Bojuje se na več frontah, a kljub temu ni pred zlomom. Od Mosula, do Palmire in Al Baba, dokazuje, da ima na voljo veliko izurjenih in dobro oboroženih borcev.

Pred kratkim so borci Islamske države ponovno zavzeli sirsko Palmiro. To se je zgodilo skoraj sočasno z triumfom vladnih sil v Alepu. Za ta uspeh skrajnežev je kriva tudi razporeditev sirskih vladnih sil na druga bojišča in pomanjkanje pozornosti majhnih ruskih sil v Siriji, ki ne morejo biti prisotne vsepovsod. A kljub temu lahko rečemo, da je bila operacija skrajnežev zelo dobro izvedena.

V Mosulu so iraške sile obtičale. Njihove izgube so visoke, letalski napadi ZDA tudi niso dovolj. Zanimivo, kako malo poročil o tej operaciji je v medijih. Seveda, več pozornosti bi razkrilo, da so v mestu številne civilne žrtve in da je Islamska država še kako pripravljena na urbano vojskovanje…

O tem kako velika grožnja je IS, kako močna je in, ali bo grožnje s terorizmom konec, ko bodo enkrat osvobojena vsa ozemlja v Siriji in Iraku, piše Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]