Izgubljeno desetletje: BDP leta 2008 je bil rezultat 20 milijard evrov dodatnega zunanjega dolga

12. Jan 2018 07:07

Na temo izgubljenega desetletja sva z Damijanom na njegovem blogu imela kar nekaj tekstov v katerih sva izpostavila nekoliko različne poudarke. Sam sem praviloma bolj optimističen in zaradi določenih pozitivnih premikov vseeno nekoliko skeptičen do izraza “izgubljeno desetletje”.

Glede na standardne podatke ter običajno negativne ocene aktualnih razmer, pa se večina (če ne kar vsi) vsekakor bolj strinja z navedbami Damijana o tem, da je bilo preteklo desetletje v ekonomskem smislu za Slovenijo “izgubljeno”. Pri tem bi vseeno izpostavil, da termin “izgubljeno desetletje” seveda ni nek enoznačen ekonomski pojem in razumeli ga bomo vedno na različne načine.

Seveda pa ni ključna takšno ali drugačno poimenovanje, temveč realna ocena, kaj se je v teh desetih in nekaj več letih v Sloveniji na ekonomskem področju res dogajalo. Vsi se strinjamo, da je bilo v tem času narejenih kar nekaj napak, na različnih nivojih in da bi bila ob drugačnih politikah Slovenija po BDP in kupni moči prebivalstva lahko višje.

Napake izvirajo tako iz obdobja konjunkture pred letom 2008, ko se je spregledalo tveganja povezana z izjemnim zadolževanjem v tujini, napak pri sanaciji nastalih razmer ter tudi reševanje gospodarskega zastoja s pretiranim varčevanjem, ki je krizo samo še poglobilo. Seveda bi bilo pri tem vseeno nekorektno krivdo pripisati samo politiki, ker je pri tem sodeloval precej širši krog ljudi, tako poslovni kot akademski …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]