Izkrcanje v Normandiji: Dan D bi lahko bil popolna polomija

7. Jun 2019 06:07

Pred natanko 75 leti, 6. junija 1944, so se zavezniške sile (Američani, Britanci in Kanadčani) izkrcale v Normandiji in izvedle največjo invazijo z morja v zgodovini. S to potezo se je začelo osvobajanje Francije in Zahodne Evrope izpod nacističnega jarma. Na petih sektorjih normandijske obale v dolžini 80 kilometrov se je izkrcalo dobrih 150 tisoč mož. V peklenski bitki je umrlo 4.414 zaveznikov, izgubili pa so 185 tankov. Na nemški strani je bilo žrtev nekje med štiri in devet tisoč.

Pri načrtovanju in izvedbi takšne operacije je seveda na tisoče spremenljivk in operacija Overlord bi prav lahko bila popolna polomija.

Nemci so pričakovali angleški napad, zato so obalo ob Atlantiku močno utrdili. Zavezniki so invazijo začeli načrtovati leta 1943, ko so se Roosevelt, Churchill in Stalin dogovorili, da se na zahodu odpre nova fronta in tako razbremeni sovjetske sile na vzhodu. Načrtovalci so v ožji izbor dali Bretanijo, polotok Cotentin, Normandijo in Pas de Calais. Slednjega so zavrnili, ker je bil zaradi bližine Otoku močno utrjen; Bretanijo in Cotentin pa so črtali, ker bi lahko obe lokaciji zlahka odrezali. Kljub mnogim preprekam je bila naposled izbrana Normandija…nadaljevanje na blogu Renton

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]