“Janša naj vrne 9 milijonov za tovarno sladkorja Ormož”

1. Apr 2016 07:37

“Tovarna sladkorja Ormož je bila v Jugoslaviji zgodba o uspehu, v samostojni sloveniji je postala zgodba o neuspehu. In to enormnem, sramotnem neuspehu.

Vse do leta 1990 je imela naša mala podalpska kar 87% prehrambeno samooskrbo in smo bili, kot cela Jugoslavija, praktično samozadostni. Danes v 2016 in po 12ih letih v EU znaša naša prehrambena samooskrba le še 24%…”

Tako uvodoma bloger Don Marko M, ki v nadaljevanju piše o tem kako naj bi ravno Janševa vlada potopila tovarno sladkorja Ormož. Leta 2006 je namreč EU izdala uredbo o sladkornih kvotah, ki je določal koliko sladkorja lahko proizvede posamezna članica EU in katera je brez vsakega dvoma favorizirala dvig proizvodnje sladkorja v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Nizozemski in Avstriji.

“Seveda je Janša s svojo vlado imel vse možnosti zavrniti izvajanje te direktive z več kot jasnimi in enostavnimi argumenti, a ni in se je hlapčevsko upognil. V to zahvalo in zaradi nadaljnega onemogočanja proizvajanja slovenskega sladkorja je EU namenila Sloveniji leta 2007 dobrih 38,9 milijona € sredstev, za kar je morala Slovenija v zameno zapreti ormoško tovarno,..” nadaljevanje v zapisu bloga.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]