Je bilo življenje v Jugoslaviji res lepše in boljše?

22. Jul 2014 07:11

jugoslavijaVelikokrat lahko naletimo na komentarje, da je bilo življenje v Jugoslaviji lepše in boljše. Vsi naj bi imeli službe, nihče ni bil lačen in ni bilo toliko prepiranja in revščine kot danes. Semiramida je iz statističnega vidika preveril, do kolikšne meje to vse drži.

Brezposelnost so resda zmanjšali – na več načinov. Najprej tako, da so 1968 odprli meje in v naslednjih letih je v tujino odšlo 1.5 milijona ljudi, ki so bili v najbolj produktivnem obdobju. Kljub temu je bila brezposelnost od 5 % v Sloveniji do 57 % na Kosovu. Statistike so dodatno popravili tudi tako, da so ljudi, ki so imeli prebivališče na podeželju, statistično uvrstili med zaposlene v kmetijstvu, čeprav so bili v resnici brezposelni. Dodatno so brezposelnost umetno zmanjšali s tem, da so se ljudje zaposlovali na nepotrebnih delovnih mestih v podjetjih.

Jugoslavija je res imela javni dolg samo 20 milijard dolarjev, vendar je bilo to takrat ekvivalent današnjim 100 milijardam. Ob tem je takrat v času Reagana dolar narasel iz 1 DEM na 4 DEM, kar bi pomenilo, da je v najbolj neugodnem trenutku dolg enak današnjim 400 milijardam $. Država naj bi počela vse, kar totalitarna država, ki ne zna voditi ekonomije, počne.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]