Je Edvard Kocbek za državo predrag?

21. Dec 2016 13:23

Edvard Kocbek je bil slovenski pisatelj, pesnik in politik, katerega  opus zajema poezijo, dnevniško-pripovedno prozo, filozofske, teološke in politične študije, razprave, eseje ter članke. Kocbek je tudi eden izmed avtorjev zbirke knjig Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

Letos obhajamo sedemdesetletnico izhajanja Zbranih del slovenskih pesnikov in pisateljev, ki jo je leta 1946 ustanovil dr. Anton Ocvirk. On je pred desetletji, ob stoti knjigi, ocenil, da bo v zbirki izšlo kakih 160 knjig.

No, danes jih je izšlo že 270 in kot kaže, se ta številka zlepa, verjetno pa kar nikoli, ne bo zaustavila, zato toliko bolj bode v oči zaplet v zvezi z izdajanjem Zbranih del pesnikov in pisateljev, v katerih je v zadnjem času največji uredniški in opusni zalogaj Edvard Kocbek.

Predstavili so najnovejšo  knjigo, to je Zbrana dela številka 10/1 z naslovom Programsko-politični spisi 1941 – 1951. Poudarek je na 1 ali 1. del, saj drugega dela v “klasikih” očitno ne bo, čeprav je že pripravljen.

Razlog? Menda naj bi Kocbekovi dediči zahtevali  nerazumljivo visoke avtorske honorarje oziroma plačilo. Čeprav je zbirka javna; financirana iz sredstev SAZU in Javne agencije za knjigo RS, ni jasno, za kakšno finančno višino zapleta gre, saj uredniki znesek skrivajo, zato ni možno preveriti…

Podrobnosti v zapisu predstavlja novinar in bloger Marijan Zlobec.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]