Je možno, da se tudi Istra nekoč odloči za “katalonsko pot”?

3. Okt 2017 20:35

Potem, ko je trenutna evropska tema številka ena Katalonija in njihov referendum o odcepitvi od Španije, so nekateri spomnili, da so podobni koraki možni tudi na območju bivše Jugoslavije. Istra sicer zaenkrat še ne kaže pretiranih teženj po tem koraku, a nekateri trdno verjamejo, da bi do tega nekoč res lahko prišlo.

Don Marko M piše o možnosti samostojne Istre, o čemer so se ob katalonskem vprašanju spet razpisali tudi hrvaški mediji.

Po Katalonski odcepitvi od Španije so se takoj, kakopak da bi odvračali pozornost od Katalonije, pa tudi ker je ogenj kjer je dim, oglasili nekateri hrvaški mediji in (spet) začeli izpostavljati zgodovinsko težnjo Istre po odcepitvi od Hrvaške. In zgodbo so pograbili tudi slovenski mediji.

Slovenski mediji so zadevo predvsem kopipejstali, ob tem pa kolegi novinarji nesporno prikazali vse svoje neznanje, od tega, da je Istra (Istria) enoten polotok na severu Jadranskega morja, ki zajema del JZ Slovenije in SZ del Hrvaške, od Ankarana do Opatije in še kaj vmes, do mulitkulturnosti Istre in nenazadnje, da so težnje Istre po osamosvojitvi v enaki meri prisotne tako na hrvaškem, kot slovenskem delu… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]