Je študij sedaj res brezplačen? Seveda ne, financiramo ga davkoplačevalci

18. Apr 2014 09:14

studij-placljivOb minulih protestih proti spremembi Zakona o visokem šolstvu se je v zraku ponovno pojavilo pereče vprašanje uvajanja šolnin proti sedanjemu sistemu, ko naj bi bil študij “brezplačen”.

A brezplačen za koga? Morda je za študente dejansko brezplačen, nikakor pa ne za njihove starše, sorodnike, znance, sosede, skratka vse, ki plačujejo davke v državno blagajno. Vsi ti namreč danes plačujejo tako pridne študente, kot tiste, ki status študenta izrabljajo s fiktivnimi vpisi za študentske privilegije, cenejšo prehrano, študentsko delo in še iz našteto drugih razlogov.

Morebitna uvedba šolnin bi bila tako nujno povezana z znižanjem stopnje dajatev za izobraževanje v bruto plačah in drugih davčnih virih. Ljudem bi ostal denar, da z njim financirajo študij, obenem pa bi se za to lahko dobila tudi ugodna posojila. Vse to bi povečalo odgovornost študentov in odpravilo zlorabe fiktivnih statusov, ker se ti enostavno ne bi več splačali.

Pavel pa v svojem zapisu opozarja še na en problem: “V javnem šolstvu enormno narašča število zaposlenih in s tem enormno naraščajo tudi stroški šolstva, stroški šolske birokracije. Torej morajo davkoplačealci nekajkrat več plačevati tako šolstvo. Ob istih rezultatih šolarjev.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]