Je suis Charlie – o lahkotnosti in neodgovornosti

8. Jan 2015 20:12

images (1)V trenutku, ko je dan po masakru sredi Pariza in že včerajšnjih in današnjih shodih v podporo svobodi govora v Parizu in Sloveniji šok zaradi brutalnega napada še karseda živ, so pri Planetu Siol pohiteli s prvim komentarjem na temo jezuita in komunikologa dr. Petra Laha, v katerem ta odpira vprašanja odgovornosti ravnanja urednikov in karikaturistov pri tedniku Charlie Hebdo.

Lah izreka zaskrbljenost pred javno obravnavo ubitih novinarjev, karikaturistov in urednikov (očitno ob tem spušča ostale žrtve masakra), ki bi jih morda preveč poveličevala in »naredila za svetnike«. Njegova motivacija, da nas pred tem posvari, je enostavna: početje tednika Charlie Hebdo je bilo prelahkotno in neodgovorno, zato si takšnega statusa ne zaslužijo.

Po mnenju komunikologa so pri francoskem tedniku ravnali neodgovorno, ravnali so tudi proti principom svobode izražanja in tiska – njihovo novinarsko početje se ne skriti za svobodo tiska in posledično si pri obsodbah dejanja zato ne bi smeli sklicevati nanjo. Boris Vezjak na vse to gleda z distanco in povzema, da znajo biti nekateri slovenski mediji tudi neuvidevno kruti ob najbolj neprimernem času.

(Foto: Wikipedia)

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]