Josip Broz Tito – Nekoč njegovi veliki javni častilci ga danes zaničujejo

5. Maj 2013 09:55

Včeraj je minilo 33 let od smrti nekdanjega dosmrtnega predsednika SFRJ, maršala Josipa Broza Tita. Njegova vloga v zgodovini, predvsem pa v zavesti slovenskega naroda je dvoznačna in simbolizira narodovo zgodovinskorazdeljenost.

Tito je bil velik politik svojega časa. Mnogi se s ponosom spominjajo socialistične Jugoslavije in vloge, ki jo je takrat imela v svetu. Spomin na življenje v Jugi je zanje prežeto z nostalgijo – vsi so imeli službe, delavec je bil nekaj vreden, vsako poletje so šli na morje …

Spet drugi pa situacijo v bivši Jugoslaviji gledajo z distanco, katere karikatura so posnetki današnje Severne Koreje. Vojaške uniforme, veliki mitingi v čast ljubljenemu vodji, nekritično čaščenje in panična žalost ob njegovi smrti. Spominjajo na detajle, ki se danes zdijo nepredstavljivi: da smo se zaradi pomanjkanja bencina vozili na sode/lihe dneve, kave, limon, banan in kavbojk se v trgovinah ni dalo dobiti, zato so se “švercale” iz Italije in kar je vsakemu demokratu najtežje – ljudje so bili zalezovani, preganjani in zatirani in celo pobiti zaradi drugačnega mišljenja političnih stališč od doktrine uradne in edine partije.

Plagiator na Titovo obdobje gleda s pozitivega vidika. Najbolj pa ga motijo oportunisti, ki so ga svoj čas slavili, danes pa ga javno zaničujejo.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]