Jože P. Damijan: Prihodnost EU ni v federaciji, kot je bedasto poskušal promovirati Borut Pahor

7. Jul 2016 13:23

Predsednik države Borut Pahor je takoj po izglasovanem brexitu na referendumu v Veliki Britaniji ponovno poudaril svojo idejo, da lahko EU obstaja zgolj kot federacija.

Jože P. Damijan pa nasprotno meni, da prihodnost EU nikakor ni v federaciji, pač pa zgolj v večji blaginji defederalizirane unije. EU namreč ne more preživeti, če jo spremenimo v ječo narodov, pač pa le kot varno zatočišče. Zato je takšno promoviranje federacije s strani našega predsednika, kot poudarja Damijan, bedasto in povsem izven aktualnega časovnega konteksta.

Prihodnost ni v zmanjšanju nacionalnih avtonomij, pač pa v zagotavljanju delujočih rešitev za največje probleme. Denimo za skupno spodbuditev gospodarske rasti, ki bi EU potegnila iz 8 let trajajoče krize in prebivalcem zagotovila delovna mesta in večjo blaginjo. Ali pa v učinkoviti rešitvi za pritok beguncev. Prihodnost za EU je v praktičnih, delujočih rešitvah. Če EU ni sposobna oblikovanja in implementacije takšnih rešitev, je zgodovina. Nepotrebna, nedelujoča kletka narodov, v kateri ni hrane. Glavni problemi EU so po mojem v dvojem… več v zapisu.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]