Jože P. Damijan: Prosim, priključite nas Avstriji… da nam zgradijo železnice

11. Feb 2015 13:23

oebb_ba-koridor_trasaMedtem ko vlada RS intenzivno razmišlja o možnosti javno-zasebnega partnerstva pri izgradnji drugega tira, proračun namreč trenutno ne omogoča financiranje le tega, je dr. Jože P. Damijan izrazil prošnjo po priključitvi Avstriji vsaj za kakšno desetletje, da nam Avstrijsci izgradijo železnice.

Kot uvodoma zapiše, je imela Avstrija “bistveno več posluha za slovenske strateške razvojne potrebe kot naša domača politika. Ob šolstvu in sodstvu so nam avstrijski vladarji zgradili tudi železnico. Z Južno železnico, ki je povezala Dunaj s Trstom, so pred 170 leti naredili arhitekturni in gradbeni podvig. Ter začeli z industrializacijo Slovenije. Seveda, avstrijski dvor je imel vizijo in dolgoročni strateški načrt.

Vizijo in strategijo ima Avstrija tudi danes. Avstrijski strateški interes danes je, da naredi obvoznico okrog Slovenije. Da uspe spraviti tovor, ki gre zdaj prek Slovenije, na avstrijske prometnice. Zato so oblikovali povsem novo prometnico in zlobirali v Bruslju, da je to postal jedrni panevropski koridor, Baltsko-Jadranski koridor.”

O avstrijskem vlaganju v železnisko infrastrukturo v primerjavi s slovenskim ter, kakšne načrte ima Avstrija in zakaj bi bilo dobro, da bi se Slovenija za nekaj časa priključila njej, piše Damijan v nadaljevanju.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]