Ključni koraki pred začetkom gradnje vaše zunanje kuhinje

30. Maj 2024 09:42

Zunanje kuhinje postajajo vedno bolj priljubljene. Glavna prednost je, da zunanja kuhinja močno poveča čas, ki ga preživite na prostem. Prav tako je izkušnja priprave obroka, druženja in obedovanja na svežem zraku, veliko bolj prijetna. Ne da bi vam bilo treba hoditi v hišo in iz nje, da bi pripravili obrok in ga nato prinesli ven, zdaj lahko kuhate in jeste na prostem.

Na najbolj osnovni ravni se zunanja kuhinja začne z žarom, vgrajenim v pult. Od tu je prostor mogoče nadgraditi tako, da vključuje poljubno število standardnih kuhinjskih elementov in aparatov, ki vam povečajo udobje priprave hrane, kot so voda z umivalnikom, hladilnik in omare. Pogosto lahko ti sestavi postanejo zelo zapleteni. Pravzaprav ni nenavadno, da se projektu zunanje kuhinje posveti še več pozornosti kot kuhinji v vašem domu.

Zunanja kuhinja za vaš dom ni majhen projekt in pomembno je, da stvari uredite pred uradnim načrtovanjem in izdelavo. Zaokrožili smo 4 kritične stvari, ki jih morate upoštevati, preden začnete graditi zunanjo kuhinjo.

1. Koliko prostora potrebujem?

Prostor je eden tistih bistvenih dejavnikov, ki so pogosto spregledani. Pogosto so zunanje kuhinje zasnovane premajhne in so lahko problematične iz več različnih razlogov.
Količina prostora, ki jo potrebujete za zunanjo letno kuhinjo, je odvisna od vaših potreb, želja in razpoložljivega prostora. Določite, koliko prostora želite nameniti zunanji kuhinji glede na vaše potrebe in razpoložljiv prostor na vrtu, dvorišču ali terasi. Pomembno je, da prostor omogoča udobno gibanje med različnimi kuhinjskimi elementi, kot so žari, pomivalna korita, hladilniki, delovne površine itd.
Druga velika težava je neupoštevanje števila ljudi, ki jih mora sprejeti. Pomembno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je: Koliko ljudi običajno zabavam? O tem je pomembno razmišljati vnaprej, saj želite načrtovati pravo količino sedežev okoli kuhinjskega otoka. Prav tako se morate prepričati, da je okoliška terasa dovolj velika, da sprejme pohištvo, ki ga nameravate vključiti. Če želite imeti mizo za 10 ljudi, a je terasa zasnovana za mizo za 4 osebe, boste imeli velik problem.

2. Katere naprave in pripomočke za zunanjo kuhinjo želim?

Možnosti za udobje, ki ga lahko dodate svoji zunanji kuhinji, je veliko. Veliko strank želi dodati hladilnik v svoje zunanje kuhinje, tako da imajo vedno na voljo dovolj hladnih pijač. Tekoča voda je ponavadi bistven dodatek, da si lahko umijete roke po rokovanju s surovim mesom ali pomijete posodo in pribor, ki ga hranite zunaj. Če nameravate redno shranjevati in uporabljati posodo, boste morda celo raje imeli zunaj pomivalni stroj.
Seveda so tudi omare pomemben dodatek, ko gre za shranjevanje predmetov. Potrebovali boste prostor za shranjevanje, da boste lahko imeli vse pri roki zunaj, kar bo zmanjšalo nepotrebne sprehode v hišo in iz nje. Ne pozabite tudi na koš za smeti.

3. Kako naj bo vse razporejeno?

Še en pomemben dejavnik oblikovanja zunanje kuhinje je, kako je postavljena. Upoštevati je treba vse, od premikanja kuharja in gostov okoli kuhinje do tega, kje je postavljena glede na vrata v dom. Zunanje kuhinje praviloma gradimo v neposredni bližini vrat. Ne more biti vsak dan 25 stopinj in sonce. Postane hladno ali deževno in včasih morate hitro pospraviti in se premakniti v notranje prostore.
Drugi pomemben dejavnik je dostopnost do virov: Poskrbite za ustrezne vodovodne in električne priključke v bližini kuhinje. To bo olajšalo delovanje kuhinjskih aparatov in omogočilo udobno uporabo kuhinje na prostem.
Tretji faktor je pokritost letne kuhinje: Če je mogoče, razmislite o postavitvi kuhinje pod nadstrešek ali pergolo, ki bo nudil zaščito pred soncem, dežjem in drugimi vremenskimi vplivi. To bo podaljšalo življenjsko dobo kuhinjskih aparatov in ohranilo prostor uporaben v različnih vremenskih pogojih.

4. Kakšen žar ali kurišče potrebujem?

Žar je v središčna točka večine zunanjih kuhinj in ni prostor, na katerem bi varčevali. Izbira poceni žara ali kurišča je lahko velika napaka in je nekaj, o čemer bi se morali pogovoriti med postopkom načrtovanja. Navsezadnje žar vgrajujete v betonski ali kamniti pult – kaj boste storili, če preneha delovati? Investirajte v takšnega, ki je visoke kakovosti in bo trajal vse življenje. Pomembna odločitev je tudi vrsta žar ali kurišča, ki vam najbolj ustreza. Pri izbiri žara za zunanjo kuhinjo je najpogostejša izbira med plinskimi, ogljenimi ali električnimi žari. Vsaka vrsta žara ima svoje prednosti in posebnosti. Plinski žari so priljubljeni zaradi enostavnega vžiga, hitrega ogrevanja in nadzora temperature. Primerni so za hitro pripravo hrane in zaradi svoje enostavne uporabe. Žar na oglje omogoča tradicionalen okus dima in so idealni za počasno pečenje mesa ter ustvarjanje hrustljave skorje. Potrebujejo več časa za ogrevanje in zahtevajo ročno upravljanje temperature. Električni žari so primerni za majhne prostore ali kraje, kjer ni dovoljeno uporabljati odprtega ognja. So enostavni za uporabo, vendar ne nudijo enakih okusov kot plinski ali žari na oglje.

Za uspešno načrtovanje in izvedbo gradnje vaše sanjske zunanje kuhinje se lahko obrnete na strokovnjake v podjetju Lerock. S svojim znanjem in izkušnjami vam bodo pomagali pri vsakem koraku, od načrtovanja prostora do izbire naprav in postavitve na vaši lokaciji. Za več informacij o njihovih storitvah in kako vam lahko pomagajo pri uresničitvi vaših načrtov za letno kuhinjo, obiščite njihovo spletno stran (https://www.lerock.si/) ali stopite v stik z njihovo ekipo. Z Lerock boste zagotovo dobili vrhunsko zunanjo kuhinjo, ki bo izpolnila vaše pričakovanja glede udobja, funkcionalnosti in estetike.

 

Naročnik: Lerock d.o.o.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]

Dodaj odgovor