Juncker presenečen nad jezo in gnevom Hrvatov

7. Mar 2017 07:07

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je ob uradnem obisku Slovenije prejšnji teden dotaknil tudi vprašanja arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško.

V enem izmed intervjujev je tako dejal, da komisija podpira arbitražni proces, ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega izvajanja zakonodaje EU.

Dodal je, da je Hrvaška prostovoljno sklenila arbitražni sporazum s Slovenijo, ki še vedno velja, ter izrazil upanje, da bosta obe strani popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev sodišča, ko bo ta sprejeta.

Junckerjevo mnenje pa je naletelo na jezo in gnev hrvaških politikov. Kot piše Borut Šuklje, ki je velik poznavalec področja jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana, predsednik Evropske komisije Jean – Claude Juncker enostavno ni mogel razumeti, zakaj toliko jeze in gneva v odzivih hrvaških politikov. Presenečen je bil še toliko bolj, saj je bila povod vsega hudega zgolj njegova izjava, da morajo evropske države spoštovati dogovorjena pravila in pravni red.

Juncker je presenečeno bral odzive na svojo sedanjo omembo spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča…

Podrobneje o hrvaških reakcijah na Junckerjevo sporočilo v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]