Kaj pa 200 milijonov “podnebnih beguncev”, ki jih lahko pričakujemo do leta 2050?

18. Sep 2015 07:07

climate-refugeeMedtem ko se v Evropo zgrinja na tisoče beguncev, val le teh se v zadnjih dneh preusmerja tudi na Slovenijo, pa nekateri opozarjajo na še večje begunske krize, ki jih lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Gre za t.i. “podnerbne begunce”.

Ne obstaja migranske ali begunske krize. Smo zgolj priča prvim vidnejšim globalnim premikom. Medtem ko so zahodne invazije, okupacije in vojaško stopnjevanje ključni vzroki vojn in konfliktov, ki silijo ljudi, da zapustijo svoje domove, se pred nami odvija še veliko bolj nevarno zanikanje migracij – zaradi podnebnih sprememb. Po ocenah številnih podnebnih znanstvenikov in mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z migracijami, lahko pričakujemo (do leta 2050), od 150-200 milijonov ”podnebnih beguncev”, zaradi hude suše, poplav in ekstremnega podnebja. 

Prava kriza je kriza zanikanja: neukrepanja Evropejcev na morju za takojšnjo pomoč, da prepozna zgodovinski cikel tranzicij in migracij, ki zahteva povezovanje in regeneracijo skupnosti…

Več o apokaliptičnih napovedih, ki pa postajajo iz dneva v dan bolj resnične, si lahko preberete v zapisu blogerja Matjaža.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]