Kaj švicarski referendum o ukinitvi javne RTV sporoča Slovencem in javni RTV Sloveniji?

7. Mar 2018 13:23

Zanimivo je bilo opazovati, koliko odmeva je imel referendum o ukinitvi javne televizje v Švici po vsej Evropi. V Sloveniji so se mnogi spraševali, kaj bi pozitivni izid referenduma pomenil za slovensko javno RTV, enako zaskrbljeni so bili v Nemčiji, kjer so pripravili celo debatne oddaje o tej temi. Kdor živi v Švici in je kampanjo spremljal od blizu, mu je bilo pravzparav od vsega začetka jasno, da referendum nima nikakršne možnosti za uspeh.

Mnogo bolj pomembno je bilo nekaj drugega in s tem je tudi referendum dobil svojo pravo težo – namreč vprašanje o ustreznosti organiziranosti javnega medija, o tem, koliko naj davkoplačevalce stane in kakšna naj bo njegova funkcija v prihodnjem, vse bolj spremenjenem medijskem svetu okrog nas. Če je bil to cilj, potem so pobudniki referenduma uspeli. Debata je bila ostra, polemična, zajela je zelo širok del družbe in prinesla je tudi že prve učinke.

To je bila za Švico neverjetno dolga referendumska kampanja, saj se je začela že lani zgodaj jeseni, kar je za odločanje o obstoju javne radiotelevizije vsekakor dolgo obdobje. Zakaj je bilo obdobje tako dolgo? …v nadaljevanju piše Miran ališič

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]