Kako deluje koruptivno okolje?

25. Jun 2014 07:11

denarDefinicij za korupcijo je ogromno, nihče pa se ne ukvarja s koruptivnim okoljem. Neue Ekspres piše, da je to okolje, kjer so tolerance drugačne od normalnega.  Gre za okolje, v katerem se za vsakogar v trenutku vstopa ponastavi način razmišljanja, obnašanja, sprejemljivosti in postaneš drug človek. Kar naenkrat prestopiš mejo, voziš hitreje, predpisi postanejo neobvezni nasveti, prepovedi so izziv, ki terja od tebe vso iznajdljivost – da jih obideš.

Ko se v koruptivnem okolju preganja korupcija, so ljudje po mnenju blogerja močno zmedeni. Pojavijo se lahko namreč številna nasprotja: nekdo, ki je kradel ob pravem času, ko se je pač »kradlo«, je lahko cenjen in spoštovan član skupnosti še naprej,  drugi, ki krade manj, a je zgrešil pravilen, sprejemljiv  datum, je zavržena baraba in lopov.

Zakoni so seveda ves čas isti, le novi načini pregona so se zgodili vmes. V koruptivnem okolju seveda tudi organi pregona ne stojijo na ravno trdni podlagi; težko je namreč potegniti ločnico med tem, kdo se ukvarja s koruptivnimi dejanji in kdo ne. Zaključek je torej preprost: v koruptivnih državah ni lahko.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]