Kako hladno je lahko na delovnem mestu?

27. Feb 2018 07:14

V dneh, ko v Sloveniji merimo ene izmed najnižjih temperatur v zadnjih letih (tako mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005), je verjetno marsikateri zaposleni državljan na svojem delovnem mestu izpostavljen mrazu.

V skladu s Pravilnikom o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Ko se na delovnem mestu pojavijo višje temperature, pa so delodajalci dolžni zagotoviti ustrezne ukrepe.

Pravilnik pa ne določa najnižje dopustne temperature, ki bi jo moral na delovnem mestu zagotavljati delodajalec. V Pravilniku piše, da mora delodajalec zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom (tudi v zimskem obdobju), da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve. Izjema so hladilnice, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu.

Ob upoštevanju dejavnikov (izoliranost obleke, hitrost gibanja zraka, relativna vlažnost prostora) naj bi najnižja temperatura na delovnem mestu, kjer se opravljajo pisarniška dela 20 stopinj Celzija. Priporočljiva oziroma optimalna temperatura pa je 22 stopinj Celzija.

Delodajalec mora delavcem, ki opravljajo lažja fizična dela na prostem na stalnih delovnih mestih med 1. novembrom in 31. marcem omogočiti občasno obiskovanje ogrevanega prostora v primeru, če zunanja temperatura zraka pade pod 16 stopinj Celzija.

Na začasnih in premičnih gradbiščih pa mora biti v skladu z Uredbo o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih temperatura na delovnem mestu primerna za človeški organizem. Na gradbišču je treba zagotoviti tudi prostor za ogrevanje delavcev… več na Data.si

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]