Kako pojasniti rast podpore Marjanu Šarcu in vladi, ki jo vodi?

20. Dec 2018 08:09

Minilo je sto dni, ko bi naj vlada imela svoj mir, a ga seveda ni imela. Kljub temu je, vsaj po anketah sodeč, njena podpora zrasla. Javnomnenjska raziskava agencije Ninameda ji je pripisala kar 49,9% podporo. Delova anketa po drugi strani 30%.

Marjan Šarec se je izkazal za dobrega, odločnega predsednika vlade, sposobnega slalomirati med različnimi interesi številnih strank, s podporo katerih vlada. Njegovi partnerji niso amaterji. Nekateri so pravi mojstri politike z dolgoletnimi izkušnjami. Sodelovati mora z bivšim predsednikom in predsednico vlade. Naslanjati se mora na podporo Levice, ki se je umestila izven njegove vladajoče koalicije, nekje na pol poti v opozicijo in ki želi uresničiti svoje cilje s čim manj popuščanja na področjih, kjer se ne strinja s svojimi partnerji.

Zvišanje minimalne plače je pod streho, prav tako pogajanja z javnim sektorjem. V hiši bo mir. To je eden izmed razlogov za rast podpore. Potem je tu odločnost naproti Stranki Alenke Bratušek, kjer je predsednik vlade pravilno reagiral na nedopustno ravnanje tedaj še ministra za kohezijo, Marka Bandelija, ki je grozil kandidatu za župana v njegovem domačem Komnu.

To je Šarec storil, kot da bi imel za seboj stranko s tridesetimi poslanci, ne več kot pol manj in kot da ne bi krvavo potreboval podpore SAB. Njegova odločnost se je obrestovala. SAB je pokleknila … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]