Kako se zavarovati pred spletnim kriminalom v času praznikov

19. Dec 2018 20:26

Čas praznikov je lahko zelo aktiven za kriminalce, saj se v tem obdobju poveča tudi nakupovanje prek spleta. Zaradi tega tudi ne preseneča, da je posledično več spletnega kriminala.

Potrošniki, ki svoje nakupe opravljajo prek spletnih trgovin, lahko tvegajo izgubo več kot 3000€ na račun spletnega kriminala, opozarjajo strokovnjaki za spletno varnost iz podjetja Dimension data. Po podatkih Južnoafriškega centra za informacije o tveganjih v bančništvu (SABRIC) je v Južni Afriki tretje največje število žrtev kibernetskega kriminala na svetu, kar povzroči strošek približno 130 milijonov evrov letno za računalniške napade.

Varni internet je v tem duhu objavil nekaj nasvetov za učinkovitejšo zaščito pred spletnim kriminalom. V prvi vrsti je pomembno, da se o njem informirate. Prav tako pa ne uporabljajte družbenih omrežij za prijavo na zunanje spletne strani.

Ne pozabite na pomembnost varnega gesla. Naj bo sestavljeno iz vsaj 8 znakov in ki vsebujejo male črke, velike črke, številke in druge znake na tipkovnici. Dodatno pa ne klikajte na povezave, preden se prepričate, da so varne.

 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]