Kako smo v Evropi že živeli s terorizmom

24. Mar 2016 13:23

Potem, ko so bili spomini na pariške napade še živi se je morala Evropa soočiti z novimi napadi islamskih skrajnežev v Bruslju. Ob vseh terorističnih napadih in grožnjah islamskih skrajnežev v zadnjih letih se zdi, da je terorizem v Evropo prišel šele v zadnjih nekaj letih. A temu seveda ni tako. Evropa je namreč z našim domačim terorizmom že živela.

V blogu Prebliski so tokrat naredili nekakšno inventuro terorističnega dogajanja, ki ga je Evropa doživljala še ne tako dolgo nazaj, začenši z Irsko republikansko armado (IRA) in Baskovsko osvobodilno armado (ETA), pa vse do terorizma, ki smo ga bili deležni v bivši Jugoslaviji.

Borba proti terorizmu je bila tudi v teh primerih podobna današnji, le da je tehnologija komunikacij bila manj razvita. Tudi takrat se je nadziralo potencialne teroriste, jim sledilo, vrinilo agente v njihove vrste in uporabljalo protidiverzantske akcije. Te niso opravljali droni, pač pa kar agenti ali plačani morilci. Pa smo to obdobje kljub temu preživeli in iz zgodovinske distance ocenjujemo, da smo se počutili varne.

Tako bo tudi s to novejšo teroristično grožnjo…

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]