Kako varčevanje ubija

15. Maj 2013 09:06

The New York Times je objavil komentar na proračunsko vzdržnost in na posledice, ki jih le ta prinaša. Govori o tem, da ostro rezanje v javne odhodke, predvsem v zdravstvo in socialno varstvo, ubija. V komentarju, ki ga izpostavlja bloger Sašo Ornik – Jin, so podali primer propada Sovjetske Zveze.

Kot med drugim pišejo, so države kot so Rusija, Kazahstan, Estonija, Latvija in Litva, ki so sprejele t.i. program gospodarske “šok terapije”, čutile hujše socialno-zdravstvene posledice (samomori, alkoholizem, srčna obolenja, itd.), kot države, med katerimi v New York Timesu izpostavljajo tudi Slovenijo, ki so ubrale nekakšen postopen pristop. Torej države, ki so se odločile za množično privatizacijo in posledično odpuščanja, so bile izpostavljene hujšim gospodarskim, socialnim in zdravstvenim motnjam, kot države, ki so se lotile privatizacije državnih podjetij v fazah.

Bloger zapis zaključuje z mislijo; Mi pa še kar naprej z ukrepi, ki ne delujejo pri čemer ima veliko seveda ideologija, ki krizo samo izkorišča, da bi uničila socialne države.

Oznake:, , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]