Kanada: med porodom prisiljene v sterilizacijo

20. Nov 2018 09:09

Mediji so kar tekmovali v predstavitvi »simpatičnega« kanadskega predsednika Justina Trudeauja. Nosil je majico z napisom, da je feminist, ovija se v mavrične zastave in hodi z LGBTQ skupninami ter se pretvarja, da vadi jogo. Je obraz »nove politike« všečnosti, pod katero se dogajajo enake rasistične brutalnosti kot pred 100 leti.

V Kanadi so zaradi pritožb o surovem ravnanju s staroselkami ali »Indijankami«, kakor so jih praktično poimenovali kolonizatorji, da so jim brez slabe vesti ukradli zemljo in uničili kulturo, odredili posebno preiskavo. Številne med njimi so bile sterilizirane po porodu brez pristanka in seznanitve s postopkom.

Alisa Lombard, predstavnica prve staroselke odvetniške skupine Maurice Law, pravi, da so staroselke med porodom nadlegovali in silili s formularji, naj pristanejo na sterilizacijo. Pojasnjuje, da ženskam niso dovolili oditi s porodne mize, dokler jih niso sterilizirali, to pa so pogojevali tudi s tem, da jim pred tem postopkom niso dali novorojenčka, da ga vidijo. Državo toži več kot 60 staroselk, piše CBC, ki so takšno ravnanje doživljale v zadnjih dvajsetih letih, takšne prisile so bile prisotne še leta 2017.

Vsaka ženska zahteva odškodnino 7 milijonov dolarjev. Medicinsko osebje jim je namreč zatrjevalo, da je njihova oblika sterilizacije začasna, kar ni držalo. Številne med njimi so bile zaradi tega hudo prizadete. Omenjeno ravnanje predstavlja hujše kršenje človekovih pravic … več (piše: Zdravo Slovenija). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]